Birajte prirodne proizvode za jačanje imuniteta i očuvanje zdravlja

10.04.2020.

 

U periodima kada je potrebno da posvetimo dodatnu pažnju za poboljšanje i očuvanje zdravlja, najbolje je to učiniti korištenjem prirodnih proizvoda. Kod nas u „Višegradskoj kući“ možete pronaći odličan izbor hladno cijeđenih matičnih sokova i sirupa, koji su zbog načina proizvodnje prava riznica vitamina. U nastavku članka pročitajte kakva svojstva ima koji sok.

   Sirup od zove

Pored toga što joj je ukus prijatan, zova ima antivirusno i antimikrobno djelovanje, sprečava grip, jača imunitet i pomaže pri mršavljenju. Ova biljka je korisna kod astme i upale disajnih puteva, jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja. U proljeće cvijet zove možete koristiti kao sredstvo protiv polenskih alergija. Ona ima i detoksikacijsko djelovanje jer pospješuje izlučivanje toksina iz limfnih žlijezda. Ova biljka može pomoći kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa. Osim kao laksativ, djeluje i kao diuretik te doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gdje je potrebno jače znojenje, pa se preporučuje za grip i prehladu.

    Matični sok od nara

Smanjuje rizik od nekoliko vrsta raka, štiti od osteoporoze i Alzheimerove bolesti, jača imunitet, čuva zdravlje zuba, uništava e.coli i stafilokoke, čuva zdravlje srca i krvnih sudova, poboljšava erektilnu funkciju, podiže kvalitet spermatozoida. Za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 200 ml soka od divljeg nara. Matični sokovi su dobijeni hladnim cijeđenjem, bez dodataka šećera i kozervansa. Divlji nar ima veći udio vitamina C od pitomog.

     Sirup od višnje/maraske

Višnja je bogat izvor minerala pa tako sadrži: kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink i bakar. Može se pohvaliti i značajnijim količinama vitamina A, B6 i C te tiamina, riboflavina i niacina. Takođe je odlična u borbi sa sledećim tegobama: pri upali mišića, kod nesanice, poremećaju koncentracije i pamćenja, osteoartritisu, holesterolu u krvi, kod ateroskleroze i metaboličkog sindroma, kod gihta i bolesti mokraćnog sistema, bolesti srca i kardiovaskularnog sistema, raznih oblika raka i tumora, anemiji, kod dijabetesa.

 

   Sirup od šljive

Plodovi su bogati ugljikohidratima, vitaminima A, C i E, te mineralima poput kalcijuma i magnezijuma. Pored toga, šljiva ima jako nizak nivo masnoća, i tek 46 kalorija u 100 grama mase ploda. Bogata je i vlaknima, zbog čega se koristi za dobru probavu. Šljive pomažu zdravlju našeg srca. To povezujemo sa značajnim udjelom kalijuma, minerala koji uspješno kontrolira visok krvni pritisak i smanjuje rizik od moždanog udara. Takođe nam pomažu da spustimo nivo šećera, ako je povišena.

   Matični sok od aronije

Aronija je bogat izvor antioksidanata. Ima ulogu u sprječavanju bolesti srca, doprinosi regulisanju krvnog pritiska, ima antiupalna, antibakterijska i antikancerogena svojstva, doprinosi poboljšanju pamćenja i koncentracije.
Takođe ima ulogu u regulaciji nivoa šećera u krvi i potiče smanjenje i gubitak masnih naslaga.
Doprinosi jačanju imuniteta, zaštiti od virusa i bakterija, poboljšanju cirkulacije i ublažavanju simptoma glavobolje i migrene.

Matični sok je 100% prirodan voćni sok koji se dobija hladnim cijeđenjem zrelih bobica i blagom pasterizacijom, tako da sadrži isključivo voćni sok te sve vrijedne nutritivne sastojke iz plodova, bez dodataka vode, šećera i aditiva.Sok zadržava identičnu boju, okus i miris ploda, tako da se njegov kvalitet uspoređuje s kvalitetom ekstra djevičanskih ulja.

Dakle, matični sok nije isto što i sirup te se ne miješa s vodom, a pije se kao prirodni lijek po preporučenoj dnevnoj dozi od 30-50ml.